Slováci si v obchodoch vo februári najviac priplatili za zemiaky

24.03.2014 Bratislava

Bratislava 24. marca (TASR) - Slováci si vo februári tohto roka najviac v obchodoch priplatili za konzumné zemiaky. Tie boli medziročne drahšie až o pätinu. V najnovšej Cenovej hitparáde na to poukazuje analytický tím Poštovej banky. Analytici Cenovú hitparádu zostavujú každý mesiac na základe 36 potravín a dvoch alkoholických nápojov, ktoré Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňuje v databáze Slovstat.

Vo februári tohto roka boli v obchodoch najdrahšie zemiaky, ktorých cena medziročne vzrástla o 20 %. Za nimi v rebríčku najdrahších potravín nasledovalo kyslé mlieko, ktoré medziročne zdraželo o 10,34 %. "Medzi potraviny, ktoré si pripísali výraznejšie nárasty cien, sú aj ďalšie mliečne výrobky, vrátane mlieka, syrov, či tvarohu," približujú analytici banky.

Naopak, najvýraznejšie v druhom mesiaci tohto roka klesla cena bielych rožkov. Tie medziročne zlacneli o šestinu. Lacnejšie ako vlani však boli vo februári 2014 v obchodoch aj vajcia. "Potvrdzuje sa tak, že obchodné reťazce sa snažia spotrebiteľov prilákať do svojich regálov aj prostredníctvom lacnejších základných potravín," myslia si bankoví analytici.

Menej ako pred rokom tak spotrebitelia v obchodoch zaplatili celkovo za 19 potravín, ktorých ceny sleduje Slovstat. Zlacneli pritom aj viaceré mäsové výrobky ako pitvané kurča, bravčové karé s kosťou či šunková saláma. Najvýraznejší medzimesačný nárast ceny, a to až o 4,07 %, zaznamenali vo februári jablká. Naopak, lahôdkový margarín oproti januáru 2014 zlacnel o 5,48 %.
 

Vyberte región